Blog post

Recept | Jenny’s Browniecake

19 april 2023

Jaaa, het is al even geleden, maar ik – Jenneke – ben er weer, met een leuk recept geïnspireerd door een heerlijk cadeautje. Lees je mee? Dit mag je niet missen!

Jennie's browniecake

Een poosje geleden lag er zomaar ineens een postpakketje op mijn deurmat. Meestal weet ik het wel als ik iets heb besteld, maar dit keer had ik echt géén idee wat het zou kunnen zijn. Wat bleek: mijn bestie Bianca (van deze blog) had een brievenbuspakje met brownies naar mij gestuurd. Een schot in de roos, want ik ben dol op chocolade!

Brownies staan bekend als een ongezonde traktatie vanwege de grote hoeveelheid suiker, boter en chocolade die erin zit. Maar wat zijn ze lekker om op een regenachtige middag te eten met een kop thee of koffie er naast! Een beetje zoetigheid op z’n tijd wordt nog lekkerder als ik het een béétje gezonder kan maken. Daarom heb ik een gezondere variant op de brownies gemaakt om Bianca weer mee te verrassen … en natuurlijk bleef ik even plakken om mee te snoepen.

Deze cake bevat alleen natuurlijke suikers en ingrediënten met een hoog vezelgehalte. En wist je dat pure cacao bomvol magnesium en antioxidanten zit? Hierdoor is deze cake een bron van waardevolle voedingsstoffen zijn en geeft het je langer een verzadigd gevoel. Deze browniecake is ook nog eens heerlijk luchtig en heeft een knisperende topping waar je zonder zorgen je tanden in kunt zetten. 

Dit heb je nodig

  • 1 blik zwarte bonen (uitlekgewicht ca 265 g)
  • 8 medjoul dadels, ontpit en in stukjes gesneden
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel psylliumvezel
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 4 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 50 gram gemengde noten
  • 40 gram rauwe cacaopoeder

Voor de topping:

  • 30 gram cacaoboter
  • 8 gram cacaopoeder 
  • 2 eetlepels ahornsiroop

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Laat de zwarte bonen goed uitlekken, spoel ze indien nodig nog even om.
  • Doe de eieren, zwarte bonen, dadels en kokosolie in de blender en mix tot een glad mengsel.
  • Doe het beslag in een mengkom en spatel het bakpoeder en de cacao er doorheen.
  • Hak de gemengde noten in stukjes en meng ook door het beslag.
  • Vet een vierkante ovenschaal in met kokosolie of gebruik bakpapier. Doe het mengsel in de ovenschaal.
  • Zet in de voorverwarmde oven voor 30 minuten.
  • Check met een satéprikker of de brownies gaar zijn. De prikker moet schoon uit de brownie komen. Bak de brownie nog een paar minuutjes als het deeg nog aan de prikker plakt.
  • Laat de cake 1 à 2 uur afkoelen.

Jennie's browniecake

Zodra de cake is afgekoeld:

  • Verwarm 20 g cacaoboter op laag vuur. Haal van de warmtebron als de cacaoboter bijna helemaal vloeibaar is. 
  • Voeg 8 gram cacaopoeder en 2 eetlepels ahornsiroop toe en roer door. 
  • Verdeel een klein laagje topping over de browniecake en laat afkoelen.
  • Snijd de brownie in ongeveer 8 stukken en serveer op leuke gebaksbordjes.

Jennie's browniecake

Tips

Wil je snel klaar zijn? Ook zonder topping is deze cake onweerstaanbaar lekker. Serveer wat aardbeien of frambozen bij de browniecake.

+++++

Yes, , it’s been a while, but I – Jenneke – am back with a fun recipe inspired by a delightful gift.

A while ago, a little package arrived at my doorstep. Usually, I remember when I’ve ordered something, but this time I had no idea what it could be. It turned out that my bestie Bianca had sent me a package of brownies. This sweet gift hit the mark, as I’m crazy about chocolate!

Brownies are known as an unhealthy treat due to the large amount of sugar, butter, and chocolate in them. But they are so delicious to eat on a rainy afternoon with a cup of tea or coffee! A little sweet treat every now and then becomes even better when I can make it a bit healthier. That’s why I came up with a healthier version of brownies to surprise Bianca in return and, of course, I stayed around to try a piece too.

This browniecake contains only natural sugars and high fiber ingredients. And did you know that pure cocoa is packed with magnesium and antioxidants? This makes this treat a source of valuable nutrients and keeps you feeling fuller for longer. Additionally, this brownie cake is delightfully light and has a crispy topping that you can sink your teeth into without any worries.

Ingredients

  • 1 can of black beans (drained weight approx. 265 g) 
  • 8 medjool dates, pitted and chopped 
  • 4 eggs 
  • 1 tablespoon psyllium husk 
  • 2 tablespoons coconut oil 
  • 4 teaspoons cream of tartar baking powder 
  • 2 tablespoons maple syrup 
  • 50 grams mixed nuts 
  • 40 grams raw cocoa powder

For the topping:

  • 30 grams cocoa butter 
  • 8 grams cocoa powder 
  • 2 tablespoons maple syrup

How it’s made

  • Preheat the oven to 180° C (360° F).
  • Drain the black beans well and rinse if necessary.
  • Put the eggs, black beans, dates, and coconut oil in a blender and blend until smooth.
  • Pour the mixture into a mixing bowl and fold in the cream of tartar baking powder and cocoa powder.
  • Chop the mixed nuts and mix them into the batter.
  • Grease a square baking dish with coconut oil or use baking paper. Pour the batter into the baking dish.
  • Bake in the preheated oven for 30 minutes.
  • Check with a skewer to see if the brownies are cooked. The skewer should come out clean from the brownie. Bake the brownie for a few more minutes if the batter still sticks to the skewer.
  • Allow the cake to cool for 1 to 2 hours.

Once the cake has cooled:

  • Heat 20 g of cocoa butter on low heat. Remove from heat when the cocoa butter is almost completely liquid.
  • Add 8 grams of cocoa powder and 2 tablespoons of maple syrup and stir.
  • Spread a thin layer of topping over the brownie cake and let it cool.
  • Cut the brownie into about 8 pieces and serve on cute dessert plates.

Tips

Want to be quick? Even without the topping, this cake is irresistible. Serve some strawberries or raspberries with the browniecake.

* Dit is een gastblog. Live love interior is niet aansprakelijk voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen daarvan.

Geef een reactie

Previous Post Next Post